Prví poslanci a predseda PSK skladali sľub pred 10 rokmi

21.12.2011 Prešov

Prešov 20. decembra (TASR) - Prví poslanci a predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) skladali sľub 20. decembra 2001. Desiate výročie vzniku regionálnej samosprávy si v priebehu predošlých týždňov pripomenuli viacerými akciami.
V tejto súvislosti sa dnes večer uskutoční slávnostné zasadnutie zastupiteľstva, kde sa budú odovzdávať Ceny PSK a Ceny predsedu PSK za významný prínos pre rozvoj regiónu.
Predseda PSK Peter Chudík stojí na čele regionálnej samosprávy od jej vzniku. Tvrdí, že hlavne prvé roky existencie boli veľmi náročné, pretože bolo treba dať veci do súladu s legislatívou a postupne sa na VÚC presúvali ďalšie kompetencie.
Prvý rozpočet PSK, ktorý bol schválený v roku 2002, predstavoval sumu 2,22 milióna eur a hodnota majetku samosprávneho kraja bola 162 miliónov eur. V roku 2010 už bol rozpočet na úrovni 160 miliónov eur a majetok PSK predstavoval hodnotu 229 miliónov eur.
\"Najmarkantnejšie zmeny sú na cestách 2. a 3. triedy, ktoré neboli opravované vyše 40 rokov, a tak isto na stredných školách, kde sme zriaďovateľom, tam sa urobil kus roboty,\" konštatoval Chudík.
PSK prevzal 1. januára 2004 do správy 2437 kilometrov ciest 2. a 3. triedy a 1265 mostov. Podľa Chudíka takmer polovica ciest bola v zlom, mnohokrát nevyhovujúcom a havarijnom stave.
V nasledujúcich rokoch kraj postupne do ciest investoval vyše 100 miliónov eur. Komplikácie však spôsobujú opakujúce sa povodne. V roku 2010 napáchali škody za vyše 22 miliónov eur.
Zabezpečovanie originálnych kompetencií i prenesený výkon štátnej správy v oblasti vzdelávania prešli na PSK 1. júla 2002. Kraj vtedy prevzal do správy 127 strených škôl a školských zariadení. Do týchto zariadení odvtedy investovali milióny eur.
To sa, podľa slov predsedu, darilo predovšetkým vďaka projektom financovaným z eurofondov. Napríklad v rokoch 2009 a 2010 získal PSK z európskych zdrojov takmer 15 miliónov eur na modernizáciu a rekonštrukciu 18 stredných škôl.
\"Ten pohľad ľudí je už dnes určite iný ako na začiatku fungovania. Postupne si uvedomovali aké kompetencie PSK zabezpečuje a čo je v jeho právomoci. Samozrejme ešte stále sa stretávame aj s tým, že nie všetko je im už jasné,\" povedal Chudík a vysvetlil, že mnohí si stále napríklad neuvedomujú, že cesty 2. a 3. triedy spravuje kraj a jednotky štát.
Dnes je Prešovský samosprávny kraj zriaďovateľom 90 stredných škôl a školských zariadení, 28 kultúrnych zariadení a 27 zariadení sociálnej starostlivosti, v ktorých pracuje približne 7300 zamestnancov.
 

Vyberte región